23 Mayıs 2014 Cuma

Klasik Filmlerin Dayanılmaz Cazibesi

Bir süredir blogumda makyaj, alışveriş vb. konuların haricinde paylaşımlarda bulunmak istiyordum. Bugünden itibaren gittiğim geziler, sevdiğim filmlerde ilgimi çeken her ne varsa blogda yer vereceğim. Özellikle film izlerken hayran kaldığım dönemin modasını ve tarzını yansıtan detaylara  dikkat çekmeyi düşünüyorum;)

İlk olarak çok sevdiğim, benim için vazgeçilmez olan klasik filmlerden başlamak istedim.
Siyah beyaz filmlere çok meraklıyım. Genelde sinemanın polisiye, casusluk, gizem, romantik türleriyle ilgileniyorum. Hem benim favorim olan hem de vizyona girdiği dönemlerde eleştirmenlerden çok olumlu yorumlar almış, ödüller kazanmış, IMDb (Internet Movie Database-İnternet Film Veri Tabanı) puanı yüksek olan filmlere yer vereceğim. Şimdi birine göz atalım ;)

 Notorious - Aşktan da Üstün (1946)
İMDb Puanı: 8.1
aşktan da üstün

Yönetmeni Alfred Hitchcock, başrollerde ise Cary Grant ve Ingrid Bergman olan bir film nasıl kötü olabilirki? 

Filmin konusu casusluk üzerine ama asıl işlenen konu aşk. Bir kadın aşkı için ne kadar fedakarlık yapılabilir?


  Babası nazi savaş suçlusu olarak hüküm giyen Alicia (Ingrid Bergman) ile devlet ajanı olan Devin (Cary Grant) arasında yaşanan aşka şahit oluyoruz. 



Alicia aşkı uğruna ajanlık yapmayı kabul etmesiyle tehlikeli bir çete liderinin ailesinin içinde bulur kendini.


Film boyunca Ingred Bergman'ın asil duruşu ve giydiği kıyafetlerde çok hoş. İzlerken bu detayları farketmemek mümkün değil.

 Normalde son derece havai ve neşeli bir kadınken yaşadığı aşkın acısı ve içine girdiği tehlikeninde etkisiyle o frapan kıyafetler ruh halini de yansıtan keskin kesimlere sahip kıyafetlere dönüşüyor. Makyaj namına nerdeyse hiçbirşey yok. Ingrid'in masum, sade güzelliği ve o estetik duruşu akıllara kazınıyor. Oyunculuğuna ise olumsuz tek bir kelime söylemek mümkün değil.


Filmde en etkilendiğim sahnelerden biri de bankta oturduklarında Delvin'in sert, merhametsiz duruşunun yanında Alicia'in onun gözlerinin içine bir umut arayışıyla baktığı sahneydi. Aralarında geçen konuşmalarda adım adım bir kadının aşktan umudunu kesişini yüzüne ve ruhuna nasıl aksettiğini görürüz.

Baştan sona heyecanla izlenecek bir film.
Bir sonraki Klasik Filmlerin Dayanılmaz Cazibesinde görüşmek üzere;)

2 yorum:

  1. Böyle klasik filmler oldukça güzel oluyor hele günümüzün sığ konulu filmlerinin yanında...Alfred Hitchcock ayrıcalıklı bir usta bu konuda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Bir kez izlemekte yetmiyor bazı filmlerini sıkılmadan defalarca izlemek mümkün. Artık böyle güzel filmler çekilmiyor maalesef...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...